Trzy pomysły na pyszne i zdrowe przekąski

autor: /

Nie da się ukryć, że pośpiech co do zasady nie sprzyja przygotowywaniu zdrowych i szybkich posiłków. Nie każdy z nas dysponuje jednak dużą ilością wolnego czasu. Dlatego dobrze byłoby skorzystać z kilku prostych przepisów, dzięki którym przygotujemy zdrowe oraz smaczne przekąski. Mogą one stanowić formę drugiego śniadania czy też podwieczorku.

Szybkie ciastka z płatków owsianych

Przepis na ciastka owsiane

Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych – 200 g
pół kostki miękkiego masła – 100 g
4 łyżki cukru
2 średnie jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki pszennej
pół tabliczki (50g) gorzkiej czekolady

Do przygotowania zdrowych i pysznych ciastek owsianych nie będziemy potrzebować dużo czasu. Ciastka owsiane możemy urozmaicić dodatkami bakaliowymi oraz czekoladą. Aby przygotować ciastka z płatków owsianych, będziemy rzecz jasna potrzebować płatków owsianych. Przyda nam się również jajko oraz olej.

Ciasteczka możemy posłodzić miodem lub cukrem. Z podanych składników zagniatamy dość zwartą masę. Jeżeli jest zbyt mokra, dodajmy więcej płatków, jeśli zbyt sucha, dodajmy oleju lub miodu. Do miski z ciastem możemy dodać pokrojone orzechy włoskie, migdały czy nerkowce. Dobrym pomysłem będzie również dodanie do ciastek pokrojonej czekolady gorzkiej, mlecznej czy białej. Rzecz jasna najzdrowiej byłoby wybrać tę gorzką o zawartości 90 procent kakao. Z ciasta uformujmy kulki, a następnie spłaszczmy je i ułóżmy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciastka należy piec w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez około kwadrans. Najlepiej smakują jedzone na ciepło.

Pyszne ciacha dla miłośników orzechów

Amatorzy orzechów będą zadowoleni z klasycznych trójskładnikowych ciastek z masła orzechowego. Oprócz masła orzechowego należy dodać do nich jajko oraz pół szklanki cukru lub w zdrowszej wersji ksylitolu. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy je i układamy na blasze. Pieczemy je krócej niż ciastka z płatków owsianych, bo tylko dziesięć minut. Ciastka z masła orzechowego, podobnie jak ciastka z płatków owsianych, możemy urozmaicić dodając do nich posiekaną drobno gorzką czekoladę. Najlepiej smakują po wystudzeniu. Czasami jednak trudno oprzeć się pokusie zjedzenia ich od razu po upieczeniu.

Deser na gorące dni

Przepis na lody bananowe

Klasyczne lody dostępne w sklepach i lodziarniach zawierają zazwyczaj całe mnóstwo szkodliwych dla zdrowia substancji. Poza tym zawierają dużo cukru, który nie jest produktem zdrowym. Dlatego też dobrze byłoby nauczyć się przygotowywać własne, zdrowe lody. Świetną propozycją będą więc lody z bananów z dodatkiem czekolady. Są one niezwykle proste w przygotowaniu.

Pokrojone w krążki banany umieszczamy w zamrażalniku na kilka lub kilkanaście godzin. Po tym czasie wyjmujemy je i przy użyciu blendera kielichowego miksujemy na gładką masę. Lody można posypać zdrowymi dodatkami takimi jak orzechy czy mleczna czekolada. Świetnie smakują również z listkami świeżej mięty lub melisy.

Ewa
Gość
Ewa

Świetny przepis na ciasteczka owsiane, wyszły znakomite! 🙂